Menü

MENET-, ÉS FUVARLEVÉL HELYESEN

2018. 12. 20.
2993
 MENET-, ÉS FUVARLEVÉL HELYESEN

A fuvarlevél a fuvarozási szerződés mellett a szállítmányozás legfontosabb dokumentuma, mely tartalmaz minden lényeges információt a szállítmányra, a feladóra és a címzettre vonatkozóan. Tájékoztatást ad a szállítást végző cégnek a megbízás tárgyát képző áruról, illetve arról, hogy azt milyen feltételek megléte és biztosítása mellett kell célba juttatni.


Fuvarlevél egyenlő felelősség

A fuvarlevélre, mint biztosíték tekintünk. Bizonyítja a fuvarozási szerződés létrejöttét, valamint azt, hogy az áru átvétele megtörtént, éppen ezért kifejezetten fontos annak precíz, egyértelmű kitöltése. Alkalmazása vasúti szállítástól eltekintve nem kötelező, de ajánlott. Közúti teherszállításnál a menetlevél jelenik meg kötelező kellékként, mely hasonló jogokkal ruházza fel és kötelezettségekkel terheli a megbízottat, mint a fuvarlevél.


1. Valóságnak megfelelő adatfeltüntetés

Valós adatok jelenjenek meg mind a teherjárműre, mind a rakományra, mind pedig az üzembentartóra vonatkozóan. A megbízás ellátásában közreműködők neveit (szállító, üzemben tartó) illetve a tehergépjármű műszaki adatait (pl. rendszám, teherbírás) egyértelműen fel kell tüntetni. 


2. Rövidítések helyén való kezelése

A dokumentumok kitöltése során rövidítésekkel is élhetünk, de ügyelni kell, hogy azok egyetemleges értelmezhetősége ne sérüljön. Amennyiben félreértelmezhető jelzésekkel tűzdelt a menet-, vagy fuvarlevél, az a dokumentum eredeti funkciójának sérülésével jár, ez pedig komoly fennakadásokat eredményezhet a megbízás teljesítési során.


3. Egyértelmű bélyegzőlenyomat


Legyen szó fuvar -, vagy menetlevélről hitelesíteni kell őket. Ehhez szükséges az felrakodást végző és az átvevő aláírása és bélyegzője. Ennek hiányában szabályszegés lehetősége áll fent, mivel szigorú számadású okmányról van szó. Ha hiányosan vagy rosszul lett kitöltve a menet-, vagy fuvarlevél még a legkedvezőbb esetben is 10 ezer és 50 ezer Ft közötti bírságra számíthat a gépjárművezető.


e-Fuvarlevél


Napjainkban már a papír alapú fuvarlevelet egyre inkább felváltják azok digitalis változatai. Ezek jobb auditot, így visszakereshetőséget tesznek lehetővé. Amennyiben rendelkezik a cég az elektromos dokumentumok kezelését támogató informatikai és technikai háttérrel, úgy jelentősen javítható az adminisztrációs -, és munkateljesítmény.


Speciális árut szállítana? Nézze meg milyen besorolások közül válogathat:
http://www.amegaintertrans.hu/specialis-rakomanyok

címkék:
Témák
Címkék