Menü

AZ ÁRU ÁTVÉTELÉNEK ÉS ÁTADÁSÁNAK MENETE

2019. 01. 04.
1659
AZ ÁRU ÁTVÉTELÉNEK ÉS ÁTADÁSÁNAK MENETE

A fuvarozónak az áru átvételénél meg kell bizonyosodnia arról, hogy az áru az árukísérő okmányban foglalt korábbi megegyezés szerinti mennyiségben és minőségben (áru és csomagolásának állapota) jelent-e meg az átvételnél. A szállítónak minderre joga van, amivel köteles élnie, mind az átadás, mind a kiszolgálás alkalmával. Amennyiben az áru vonatkozásában eltérést észlel a korábban megegyezett és a jelenlegi feltételekben, úgy azt a megrendelés fizikai teljesítésének megkezdése előtt az árukísérő okmányokon jeleznie kell.

 

1. Fuvarozó felelősségének minimalizálása

A precíz ellenőrzés nagyon fontos, hiszen amennyiben az árut bizonyítottan sértetlen csomagolásban vette át és szolgáltatta ki a fuvarozó, akkor bárminemű, az egységrakományon belül észlelt hiány vagy eltérés miatt nem lesz visszamenőlegesen okolható. Ezt írásban is rögzítik, mivel a fuvarlevélen fel kell tüntetni a rakodás átadás kori minőségét is, amit a feladónak igazolnia kell.

 

2. Feladó alapvető kötelezettségei

A feladó felelőssége, hogy az árukísérő okmányok helyesen és hiánymentesen legyenek kitöltve, valamint, hogy a szállítás sikerességéhez szükséges adatokat a fuvarozó tudomására juttassa. Az áru feladójának jó előre tájékoztatnia kell megrendelést ellátó fuvarozót az áru átvételi illetve kiszolgálási helyén követendő biztonsági előírásokról.

 


Rakodás és kalkuláció

Ami a legfontosabb, hogy a rakodást precíz tervezés előzze meg, ugyanis biztosítani kell, hogy a jármű a felpakolást követően is egyensúlyi állapotban maradjon. Csak így lehet biztonságosan és hatékony üzemanyag-fogyasztással teljesíteni a rendelést.  Fontos az is, hogy milyen árucsoportokkal dolgozunk. A tehergépjármű rakterébe nem rakhatók fel együtt olyan áruk, amelyek potenciális forrásai lehetnek személyi -, vagy vagyonbiztonsági kockázatoknak.


Ki látja el a rakodás feladatát?

Árutovábbításra irányuló megbízás alapvetően csupán az áru leszállítására irányul, annak kirakodására már a címzett köteles. Ha megegyezésben rögzítik, hogy a lerakás helyén a szállítmányozó látja el a rakodás feladatát, akkor a megállapodásban rögzíteni kell a rakodásban való részvétel arányát, annak ellenértékét, személyi, tárgyi, műszaki és további lényeges feltételeit.

 

Szeretne többet tudni a szállítás körülményeiről és feltételeiről?
Keresse szakembereinket 24 órás ügyfélszolgálatunkon!

címkék:
Témák
Címkék